Angela Merkel
0

Rusija signalizirala da će povući trupe iz Gruzije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je sinoć u Bruxellesu da je Rusija signalizirala da će povući svoje trupe iz Gruzije na položaje prije početka augustovskog sukoba.

Kancelarka Merkel je učestvovala na vanrednom samitu Evropske unije o situaciji poslije ruskog priznavanja nezavisnosti gruzijskih otcijepljenih autonomija

Merkel je izjavila da je predsjednik Dmitrij Medvedev prenio francuskom kolegi Nicolasu Sarkozyju, u jučerašnjem telefonskom razgovoru, da će Rusija povući vojnike, kao što je dogovoreno u sporazumu o prekidu vatre u šest tačaka, koji je postignut uz posredovanje zvaničnog Pariza, kao predsjedavajućeg EU, javio je Reuters.

"Informirani smo da je jučerašnji telefonski poziv predsjedništva EU bio veoma konstruktivan. Očekujemo da se može izdejstvovati povlačenje (ruskih) snaga iz Potija i Senakija", izjavila je njemačka kancelarka novinarima po završetku samita u Bruxellesu.

Poti i Senaki su dvije gruzijske luke u kojima patroliraju ruske snage.

Merkel je govorila pošto su lideri Unije odlučili da odgode pregovore o novom strateškom partnerstvu EU-Rusija sve dok Moskva ne povuče svoje trupe iz Gruzije, odnosno na položaje koje su imale prije početka sukoba oko Južne Osetije 7. augusta.

U zaključcima vanrednog samita EU također se snažno osuđuje i naziva neprihvatljivom odluka Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije i pozivaju druge države da ne priznaju tu nezavisnost.

Šefovi država EU su istakli da "sve evropske države imaju pravo da slobodno izaberu svoju vanjsku politiku i svoje savezništvo, uz poštovanje međunarodnog prava i principa dobrosusjedstva i mirne saradnje".

"Legitimno je uvažiti sigurnosne interese svakog, sve dok se poštuju osnovni principi suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti država", naglasili su lideri EU.

U zaključcima se poziva Rusija da izabere politiku "sporazumijevanja i saradnje", "ne izoluje od Evrope" i odgovorno ponaša, u skladu s preuzetim obavezama.

Lideri EU su također saopćli da će nastojati da pomognu obnovu Gruzije i razmotriti jačanje saradnje s tom kavkaskom državom, uključujući razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini i pojednostavljivanje viznog režima za gruzijske građane, naveo je Reuters.