Svijet
0

Rusija provjerava listu predsjedničkih kandidata

FENA
Provjera za nasljednika predsjednika Vladimira Putina zvanično je počela u srijedu, dok šef države i dalje drži u neizvjesnost svoju političku budućnost.

Zvanični list Rusijskaja Gazeta objavio je odluku Vijeća Federacije, gornjeg doma parlamenta, donesenu u ponedjeljak o održavanju 2. marta 2008. prvog kruga predsjedničkih izbora.

Nakon ovog objavljivanja kandidati imaju do 23. decembra rok da se kandidiraju. Prava izborna kampanja počinje od 2. do 29. februara.

Tri mjeseca pred predsjedničke izbore, nijedan nasljednik se još nije poznat, a šef države još uvijek nije jasan o svojim namjerama, zadovoljavajući se time da ponavlja da će sačuvati utjecaj a neće mijenjati Ustav da bi se mogao ponovo kandidirati.

Vladimir Putin se prema ustavu ne može kandidirati za treći mandat.

Jedina izvjesnost zasad je da on vodi listu za vlast u Rusiji na parlamentarnim izborima od nedjelje, čija se pobjeda već najavljuje ubjedljivom, sa 62 do 67 posto glasova, prema posljednjim anketama.

Zasad, ruski predsjednik nije objavio ime svog nasljednika. U septembru je rekao da ima pet političkih ličnosti koje imaju šanse, ali ih nije imenovao.

Među njima, ruska štampa i analitičari najčešće navode potpredsjednika vlade Sergeja Ivanova, najbližeg Putinu, drugog zamjenika premijera Dmitrija Medvedeva i šefa vlade Viktora Zubkova.