Svijet
0

Rusija protiv objave izvještaja IAEA-e o Iranu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rusija je u utorak kritizirala iznošenje informacija iz izvještaja UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskom nuklearnom programu, rekavši da će to umanjiti nade za dijalog s Teheranom i sugerirajući kako je to usmjereno na smanjivanje šansi za diplomatsko rješenje.

"Imamo ozbiljne sumnje u opravdanost koraka kojima se otkriva sadržaj izvještaja široj javnosti, prije svega zato što su se upravo sada počeli pojavljivati izgledi za obnovu dijaloga između 'seksteta' međunarodnih posrednika i Teherana", navelo je u saopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je istaklo kako mu je potrebno određeno vrijeme da prouči izvještaje i utvrdi da li ono sadrži nove dokaze o vojnim elementima u iranskom nuklearnom programu.

U do sada najdetaljnijem izvještaju koji ukazuje na vojne dimenzije nuklearnog programa Teherana, IAEA navodi da je Iran radio na razvoju dizajna nuklearnog oružja i provodio druga istraživanja i ispitivanja važna za takvo oružje.

Osvrćući se na navode iz izvještaja prema kojima je Iran dobio pomoć bivšeg sovjetskog stručnjaka za oružje kako bi prevladao prepreke i svladao kritične korake potrebne za izgradnju nuklearnog oružja, ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je Rusija odavno upoznala IAEA sa "svim potrebnim pojašnjenjima" o tom pitanju i da nedavni izvještaji ne sadrže ništa novo.