Odgovor na kaznu ruskom pilotu
0

Rusija: Privedeno 1.500 tadžikistanskih migranata

SRNA
Ruska policija privela je više od hiljadu tadžikistanskih migranata kao odgovor na zatvorsku kaznu ruskom pilotu u Tadžikistanu, potvrdila je danas Federacija migranata iz Rusije.

Oko 1500 lica je privedeno u različitim regionima, rekao je agenciji Interfaks Muhamad Amin, predsjednik ove organizacije za pomoć imigrantima u Rusiji. Ruska federalna služba za migraciju odbila je da potvrdi ovaj podatak.

"Nadamo se da će problem brzo i mirno biti riješen, kao i da će se pilot vratiti u Rusiju", dodao je Amin.

Ruski diplomatski izvor je naveo prošle sedmice da je kampanja hapšenja i protjerivanja tadžikistanskih migranata odgovor Moskve na zatvorsku kaznu ruskom pilotu i njegovom estonskom kolegi.

Sud u Tadžikistanu osudio je ruskog pilota Vladimira Sadovničija i estonskog pilota Alekseja Rudenka na osam godina i šest mjeseci zatvora zbog šverca, ilegalnog prelaska granice i kršenja pravila aviosaobraćaja.

Moskva zahtjeva oslobađanje pilota, a predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da će uslijediti odgovor Rusije.

Narednih danas ruska policija je pokrenula akciju hapšenja tadžikistanskih migranata koji ilegalno borave ili rade na ruskoj teritoriji.
Prema podacima Svjetske banke Tadžikistan je najsiromašnija zemlja bivšeg SSSR-a sa bruto nacionalnim dohotkom od 800 dolara po stanoviku. 

Prema statističkim podacima Rusije, stotine hiljada Tadžikistanaca dolazi u Rusiju tražeći posao, uglavnom na gradilištima.