Zbog nepoštivanja zakona o skupu
0

Rusija: Priveden Sergej Mitrohin, lider opozicione partije Jabloko

FENA
Sergej Mitrohin
Sergej Mitrohin
Jedan od lidera opozicione partije Jabloko Sergej Mitrohin priveden je u subotu po završetku stranačkog mitinga u Moskvi u policijsku stanicu zbog "nepoštovanja zakonskih uslova" za održavanje skupa, a privedena je i član te partije Maja Zavjalova.

Miting je organizovan u parku u kome su prikupljani potpisi za predsjedničkog kandidata partije Jabloko Grigorija Javlinskog, a na skupu je bilo oko 600 pristalica partije.

Oni su uzvikivali parole protiv predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) Vladimira Čurova zbog "falsifikovanja rezultata izbora" za državnu Dumu, noseći lutku s njegovim likom, obučenu u kostim čarobnjaka, što je nadimak koji su opozicionari dali Čurovu, aludirajući na to da je namještao rezultate.

Mitrohin i Zavjalova privedeni su nakon što su, suprotno dozvoli policije, uklonili zaštitne ograde i poveli pristalice prema dijelu parka koji nije bio predviđen za održavanje mitinga, što policija nije spriječila.

Iz izbornog štaba Javlinskog u petak je saopćeno da za podnošenje njegove kandidature nedostaje još oko 400.000 potpisa, a rok za prijavu ističe za dva dana.

Na parlamentarnim izborima 4. decembra na kojima je pobjedila Jedinstvena Rusija sa 49,4 posto glasova, partija Jabloko ostala je daleko ispod cenzusa sa osvojenih oko 2,5 posto glasova.