Prvi put nakon augusta 2008.
0

Rusija predložila Gruziji uspostavu diplomatskih odnosa

FENA
Mihail Sakašvili
Mihail Sakašvili
Rusija je u petak predložila Gruziji da njihove zemlje uspostave diplomatske odnose, prvi put nakon oružanog sukoba u augustu 2008. godine, koji su vodile zbog proruske gruzijske separatističke regije Južne Osetije.

Pozdravivši odluku gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija da ukine vize za Ruse, rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo: "Rusija isto tako nudi uspostavljanje diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje".

Ministarstvo ističe da je Rusija spremna da "uvede, na uzajamnjoj bazi, putovanja bez viza za gruzijske građane. Zato je neophodno da Gruzija obezbijedi sigurnost Rusima u posjeti Gruziji".

Moskva i Tbilisi ne održavaju diplomatske odnose od rata vođenog u augustu 2008. godine, nakon kojeg je Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i druge separatsitičke regije Abhazije.

Rusija je od tada uspostavila vojne baze u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin u više navrata su odbili da razgovaraju sa Sakašvlijem tvrdeći da se odnosi između dvije zemlje mogu poboljšati kada mu istekne mandat 2013. godine.

Ovaj ruski prijedlog dolazi dva dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Rusiji, na kojim se očekuje Putinova pobjeda.