Svijet
0

Rusija predlažeda se ukine zabrana leta nad Libijom

FENA
Dimitrij Medvedev
Dimitrij Medvedev
Rusija je u četvrtak predložila da se ukine zona zabranjenog leta nad Libijom, koju su uvele Ujedinjene nacije (UN), javile su ruske novinske agencije.

"Uzimajući u obzir da je promjenjeno stanje u Libiji, Rusija je predložila da se u nacrt (rezolucije UN) uključi i odredba o ukidanju režima zone neletenja, rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič", prenijela je agencija Interfax.

Lukaševič je izjavio da je Moskva iznijela nekoliko prijedloga, između ostalog, da smatra da je svrsishodno i djelimično ukinuti zabranu isporuke lakog streljačkog naoružanja za personal koji fizički osigurava diplomatske misije i njihove službenike.

Agencija Itar-Tass izvještava da je generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon predložio Vijeću sigurnosti UN-a uspostavljanje integrisane misije u Libiji i da ta politička inicijativa treba da bude formulisana kao nova rezolucija.

"Ona podrazumjeva i umekšavanje režima sankcija uvedeneg u UN-u prema Libijskoj Džamahiriji", rekao je Lukaševič.

Početkom godine Rusija nije blokirala usvajanje Rezolucije 1973 Vijeća sigurnosti UN-a kojom je, između ostalog, uvedena zona zabrane leta nad Libijom.

Snage NATO-a počele su s izvođenjem vazdušnih udara po libijskim objektima, faktički kršeći odredbu tog dokumenta o zatvorenom vazdušnom prostoru, pa je takvo tumačenje rezolucije izazvalo oštru kritiku Moskve.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je nedavno u jednom intervjuu rekao da je od "rezolucije koja nije bila loša napravljen papir koji pokriva besmislenu vojnu operaciju“.

"Polazimo od toga da je rezolucije potrebno tumačiti doslovno, a ne široko", kazao je tada predsjednik Rusije.

U intervjuu za TV kanal "Euronews“ Medvedev je 9. septembra rekao da Rusija nije zadovoljna ispunjavanjem te rezolucije i da su međunarodne snage prekoračile ovlaštenja.

"Nismo sasvim zadovoljni kako se izvršavala rezolucija 1973", rekao je Medvedev. Agencija RIA Novosti prenijela je da je Lukaševič podržao napore UN-a o pružanju humanitarne pomoći Libiji.