Svijet
0

Rusija pravi planove za slučaj internetske krize

Klix.ba
Rusija pravi planove kojim želi osigurati državnu kontrolu nad internetskim saobraćajem na svom tlu u slučaju krizne situacije, pišu ruski mediji.

Među te situacije Rusi ubrajaju i pokrete poput arapskog proljeća. Planovi se tiču poboljšanja cyber sigurnosti, a o njima raspravlja rusko Sigurnosno vijeće. Oni uključuju rezervni plan u slučaju da Rusija bude "odsječena" kada je riječ o internetu. Trenutno se Rusija uglavnom oslanja na strani hosting.

Kada je upitan o specijalnom sastanku, glasnogovornik Kremlina Dmity Peskov je rekao da su aktivnosti SAD-a i Evrope nepredvidive te da Rusija mora biti spremna na sve.

Zapadne sankcije nametnute zbog konflikta u Ukrajini su utjecale na mnoge ruske zvaničnike, kao i na rusku naftnu industriju, proizvođače oružja i državne banke.

Zapadni lideri optužuju Rusiju za destabilizaciju Ukrajine naoružavanjem separatista.

"U ovim uvjetima radimo na scenarijima u kojim naši partneri iznenada odlučuju da nas 'isključe' s interneta", izjavio je ruski ministar komunikacija Nikolai Nikiforov.

U januaru 2011. godine je Egipat blokirao internetski saobraćaj unutar zemlje nakon što su opozicijske grupe organizovale proteste putem društvenih mreža, uglavnom Facebooka i Twittera.