Svijet
0

Rusija potvrdila da je zloglasni Doku Umarov ubijen

Klix.ba
Doku Umarov
Doku Umarov
Ruska sigurnosna agencija je potvrdila da je zloglasni terorista Doku Umarov "eliminiran" u prvo kvartalu 2014. godine. Deseci terorista su ubijeni u Sjevernom Kavkazu, stotine militanata i njihovih pristalica su bili uhapšeni, javili su ruski mediji.

Šef Federalne službe sigurnosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnikov izjavio je da je lider organizacije "Kavkaski emirati" Umarov "neutralizovan kao rezultat borbenih operacija".

Čečenski vođa koji je osumnjičen za niz terorističkih napada je bio na poternici Rusije, SAD-a i Vijeća sigurnosti UN-a zbog organiziranje više terororističkih napada, otmica, ubistava i drugih teških krivičnih djela, piše RT.

Među ostalim terorističkim napadima, Umarov je preuzeo odgovornost za organizaciju napada na "Nevsky Express", putnički voz u kojem je podmetnut eksploziv 2009. godine kada je poginulo 28 ljudi. Također, Umarov i njegova organizacija se terete za dva bombaška napada u moskovskom metrou iste godine, kada je poginulo 40 ljudi. Tu je i bombaški napad na aerodrom Domodedovo u 2011., u kojem je ubijeno 35 ljudi.