Sergej Lavrov
0

Rusija postavila standard za odbranu svojih interesa

FENA
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas da je Evropi i Rusiji potreban nov sistem kolektivne sigurnosti koji bi uzeo u obzir realnost današnjice. "Evropi je potreban pozitivan, a ne negativan pristup", rekao je Lavrov na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

"Ne bi bila loša ideja da se razmotri da li su mehanizmi iz doba 'hladnog rata' adekvatni danas ili da razmislimo o novim strukturama koje bi snažno garantirale nepovredivost posthladnoratovskih granica, ali i koje bi uzele u obzir realnost današnjice", naveo je Lavrov.

On je podsjetio da je i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao na potpisivanje sporazuma o evropskoj kolektivnoj sigurnosti koji bi podrazumijevao i osnivanje agencija za sveobuhvatnu evropsku sigurnost na euroatlantskom prostoru, s punim učešćem Rusije u radu tih agencija, preneo je Itar-Tass.

Lavrov je rekao da treba razmotriti i probleme koji su se pojavili u vezi s razmještanjem američkog proturaketnog sistema u istočnoj Evropi.

U govoru posvećenom odnosu Rusije i Zapada, Lavrov se osvrnuo i na situaciju u Gruziji, ističući da je odluka Moskve da pošalje vojsku u tu zemlju postavila nov standard na osnovu kojeg će Rusija braniti svoje nacionalne interese.

"Načinom na koji je odgovorila na agresiju Gruzije, Rusija je postavila standard za reagiranje koji je u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom", kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio da se Rusija vratila na svjetsku scenu kao odgovorna država koja je u stanju da brani svoje građane, prenio je Reuters.