Svijet
0

Rusija: Porodice terorista morat će plaćati svu štetu

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji prisiljava porodice terorista da plate za štetu prouzrokovanu njihovim djelima. Također, pojačao je i kazne za pokretanje, finansiranje ili učestvovanje u militantnim ili terorističkim grupama.

Po novom zakonu, svaka šteta, uključujući i moralnu, mora biti nadoknađena na račun osobe koja je počinila teroristički čin, ili njene porodice i bliskih osoba.

Termin "bliske osobe" odnosi se na osobe čiji su život, zdravlje i blagostanje važni za teroriste, usljed bliskih ličnih veza s njima.

Zakon ukazuje na to da postoje "dovoljni razlozi“ za vjerovanje da su ove osobe primale novac i druge vrijednosti kao rezultat terorističkih djelovanja te da su ostvarile prihod od tih vrijednosti.

Stvara se poseban pravni mehanizam pomoću kojeg će se utvrditi zakonitost imovine porodica terorista. Ukoliko porodice i bliski saradnici osumnjičenih militanata ne dostave dokumente kojima dokazuju svoje zakonito vlasništvo, vlasti će im ga oduzeti.

Trenutno je ograničeno djelovanje ovog zakona, a može se implementirati bez obzira na udaljenost zločina.

Maksimalna kazna za učestvovanje u terorističkim treninzima, kao i njihovoj mreži, iznosi 10 godina zatvora i globu u vrijednosti od 15.700 dolara. Pojedinci osuđeni za organiziranje terorističke mreže mogu dobiti i 20 godina zatvora te globu u vrijednosti od 30.800 dolara.

Kazne su pooštrene i za pokretanje, vođenje i finansiranje militantnih grupa, sa maksimalnom zatvorskom kaznom do 10 godina, a za samo učestvovanje može se dobiti i do šest godina zatvora.

Formira se posebno federalno tijelo koje će koordinirati akcije antiterorističkih struktura u zemlji. Djelovat će na svim nivoima, a njihova odluka je konačna.