Svijet
0

Rusija: Policija hapsila demonstrante zbog ljubljenja

Klix.ba
Kako se u Rusiji približava odobrenje zakona protiv homoseksualaca, gay aktivisti pokušavaju se zauzeti za svoja prava. Ruska policija uhapsila je više od 20 aktivista za prava homoseksualaca umiješana u "protest ljubljenjem".

Drugi demonstranti, protivnici LGBT zajednice, bacali su jaja, pa čak i fizički napali neke aktiviste, uz krštenje, uzvike "Rusija nije Sodoma" i pravoslavne molitve.

AP javlja kako je protest počeo ispred Dume u Moskvi, gdje se zastupnici pripremaju da odobre zakon koji zabranjuje svaku homoseksualnu "propagandu". Odobrenje zakona izglasano je sa 434 glasa "za" i jednim suzdržanim. Zakon predviđa "velike kazne za održavanje gay pride skupova ili davanje informacija o LGBT zajednici maloljetnicima".

Gotovo dvije stotine demonstranata, koji podržavaju novi zakon, opkolilo je grupicu aktivista za prava LGBT zajednice. RIA Novosti javljaju da su demonstracije počele mirno, a policija je fizički razdvojila dvije suprotstavljene grupe. Ipak, nisu bili u stanju da zadrže masu te se nekoliko aktivista sukobilo.

Jedan od gay aktivista je oboren na zemlju i pretučen, a policija ih je tada počela da hapsiti i ubacivati u obližnje autobuse. Navode da su uhapsili 20-ak aktivista, ali ne i kojoj su grupi pripadali.

Uhapšena je i novinarka i kritičarka predsjednika Vladimira Putina, Masha Gessen, koja navodi kako je bila među 24 uhapšenih gay aktivista.