Dominantna ličnost već 14. godina
4

Rusija: Pohvale i protesti za Putinov 60. rođendan

Klix.ba
Predsjedik Rusije Vladimir Putin proslavlja danas 60. rođendan. Zvaničnici Kremlja obilježili su ovaj dan bitan za lidera koji je u ovoj državi dominantan posljednjih 12 godina.

I dok neki slave i hvale aktuelnog predsjednika, drugi su održavali proteste kao izraz nezadovoljstva njegovom vladavinom. Ovo je deveti rođendan koji Putin dočekuje u Kremlju, a 14. od trenutka kada je prvi put došao na vlast, kao predsjednik vlade 1999. godine. Putinov portparol Jevgenij Pješkov je saopćio da je predsjednik otputovao u rodni Sankt Peterburg, kako bi rođendan proslavio u krugu porodice i prijatelja.

Slijedi kratki pregled događaja koji su obilježili Putinov 60. rođendan prema Assosiated Pressu.

Omladina Provladin omladinski pokret Mestniye organizovao je sportsko takmičenje u centru moskovskog trga pod nazivom "Uradi najbolje za Putina". Organizatori su rekli da ovaj slogan simbolizira zahvalnost Putinu za sve napore koje je učinio u oblasti sporta, pokazujući ličnim primjerom kako se vodi zdrav život. Putin je inače vlasnik crnog pojasa u džudou i često je viđen kako jaše, pliva, roni, igra hokej i bavi se lovom.

TV profil Nezavisna televizija Rusije emitovala je dokumentarac u kojem su opisani detalji Putinovog radnog dijela života. Dokumentarac prikazuje njegovu dnevnu rutinu koja ukljulčuje plivanje i tjelovježbe, kašu za doručak, vožnju do posla i rad do kasnih noćnih sati u uredu. U filmu su prikazani i njegovi stavovi o opoziciji i osuđujućoj presudi punk bendu Pussy Riot zbog performansa u katedrali.

Slike Umjetnička egzibicija nazvana "Putin: Najljubaziniji i najsrdačniji čovjek na svijetu" otvorena je u Moskvi. Predstavljeno je na desetine slika umjetnika Alexeija Sergiyenkova i fotografija na kojima su zabilježeni najzapamćeniji momenti - dok jaše konja bez majice, njegov plač tokom pobjede na izborima, te upravljanje motorizovanim zmajem. Na mnogo slika Putin je prikazan kako hrani ili mazi životinje.

Putinov vrhunac Deset planinara popeli su se na greben visok 4.000 metara u južnoj republici Sjeverne Osetije Alaniai i postavili portret lidera dimenzija 4x6 metara. Kazbek Khamitsayev, predsjednik Državne alpinističke organizacije izjavio je kako je ovo urađeno u spomen postizanju Putinovog vrhunca u vlasti.

Vrijeme je za povlačenje Manja grupa ljudi dijelila je podrugljive darove ispred predsjedničke administracije. Sa Facebook stranice nazvane "Djedu je vrijeme za penziju" koju su napravili organizatori protesta u Moskvi poručeno je da Putinovo povlačenje može uključiti bilo šta, od penzije do Viagre. Tokom demonstracija mnoge darovatelje poklona je udaljavala policija, a među njima je bio i čiovjek obučen u pidžamu na crno bijele pruge koje simboliziraju zatvorenika.