Svijet
0

Rusija počela izgradnju flote plovećih atomskih elektrana

FENA
U Rusiji je počela izgradnja prve ploveće atomske elektrane na svijetu.

Kako su prenijeli ruski mediji, nuklearka se gradi u Severodvinsku, u blizini Arhangelska, u brodogradilištvu kompanije iz vojnog kompleksa "Sevmaš", jedinom u zemlji koji može obaviti takav posao.

"Potpisali smo sporazum o izgradnji niza šest energetskih blokova plovećih atomskih elektrana za kojima postoji tražnja ne samo u Rusiji već i u regiji azijskog Tihog okeana, gdje se te elektrane mogu koristiti za dobivanje električne i toplotne energije te za desalinizaciju morske vode", izjavio je direktor ruske Federalne agencije za nuklearnu energiju (Rosatom) Sergej Kirijenko.

Prvi probni blok male snage imat će dva reaktora od po 35 megawata, a planirano je da bude izgrađen do 2010. godine, objavljeno je na ruskom Internet siteu lenta.ru.

Ukupna vrijednost projekta iznosit će 200 miliona dolara, pri čemu stručnjaci očekuju da će se on isplatiti najduže za sedam godina.

Dužina eksploatacije svake elektrane iznosit će minimum 36 godina, odnosno tri ciklusa od po 12 godina, između kojih će biti potrebno ponovno punjenje reaktora.

Izgradnja i eksploatacija plovećih atomskih elektrana mnogo su isplativije od izgradnje i eksploatacije kopnenih nuklearnih elektrana, navode ruski stručnjaci.

"Rosatom" je, osim serijske proizvodnje mobilnih energetskih blokova, ukupne snage 300-400 megawata, planirao i formiranje, do 2015. godine, flote od sedam plovećih atomskih elektrana za snabdijevanje strujom i slatkom vodom sjevernih područja Rusije i otoka tihookeanskog regiona, ali i još najmanje 12 zemalja koje su već pokazale interesovanje za ideju ruskih atomskih stručnjaka.

Zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov je prilikom postavljanja "kamena-temeljca" za prvu ploveću nuklearnu elektranu izjavio da Rusija planira takve mobilne elektrane prodavati u inozemstvu.

"Ovo je izuzetan događaj koji govori da naš sektor brodogradnje ima dobru perspektivu, ima budućnost. Možda mi još ne shvatamo da je ovo historijski dan, ali ja vjerujem da je tako", rekao je Ivanov naglašavajući da je Rusija jedina zemlja na svijetu koja unosi najnaprednija dostignuća nauke i tehnike u industrijsku proizvodnju.