Svijet
0

Rusija planira izgradnju najdužeg tunela

Sarajevo-x.com
Najduži tunel bit će transportna i cjevovodna veza ispod Beringovog moreuza, a pružat će se sve do Aljaske. Cilj ovog projekt vrijednog oko 65 milijardi dolara jeste lakše opskrbljivanje SAD-a naftom, prirodnim gasom i električnom energijom sa Sibira.

Prema navodima ruskog ministra za ekonomiju Viktora Razbegina, okončanje projekta koji Rusija koordinira sa SAD-om i Kanadom, trajat će deset do petnaest godina. Državne i privatne organizacije zajedničkim će snagama nadgledati rutu koju su nazvali "TKM-World Link".

Tunel dug 80 kilometara koji će povezivati Sibir i SAD bit će skoro dva puta duži od tunela između Velike Britanije i Francuske.

"Ovo je poslovni a ne politički projekt", rekao je Maxim Bystrov, šef ruskog ogranka za posebne ekonomske poslove. Zvanično predstavljanje plana američkim i kanadkim vladama desit će se sljedeće sedmice.

Car Nikolaj II, posljednji ruski vladar, bio je prvi ruski vođa koji je odobrio plan za tunel ispod Beringovog moreuza 1905. godine, samo 38 godina nakon što je njegov djed prodao Aljasku Amerikancima za 7,2 miliona dolara. Prvi svjetski rat je onemogućio tadašnje planove.

Ovaj podmorski tunel uključuje autoput i cjevovode. Rusija i Amerika imat će po 25 posto uloga u projektu, a ostalih 50 posto otpada na privatne poduzetnike.

Ovaj tunel koji predstavlja vezu svjetskih razmjera uštedjet će preko 20 milijardi dolara koje Amerika i Rusija godišnje izdvajaju za troškove električne energije.

Japan, Kina i Koreja pokazale su interes za ovaj projekt. Japanci su ponudili cijenu od 60 miliona dolara za izgradnju jednog kilometra tunela što je za pola manje od cijene koju predviđa ruski plan.