Zvanični Washington
0

Rusija plaća cijenu invazije na Gruziju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bijela kuća je saopćila da revidira cjelokupne odnose Washingtona s Rusijom, optužujući je da se ne drži sporazuma o prekidu vatre u Gruziji.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto izjavio je u ponedjeljak da Rusija plaća cijenu svoje invazije na Gruziju te dodao kako je neupitno da Rusija i dalje ne poštuje sporazum o prekidu vatre.

Glasnogovornik je rekao kako je veliki broj ruskih vojnika i dalje na nespornom gruzijskom teritoriju, uključujući i luku na Crnom moru Poti.

Prije toga je ruski parlament jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se traži priznavanje dviju otcijepljenih enklava u Gruziji – Južne Osetije i Abhazije – kao nezavisnih država.

Predsjedavajući donjeg doma, Dume, Boris Grizlov izjavio je da će Kavkaz uvijek biti u zoni ruskog interesa.

Predsjednik George W. Bush zatražio je od ruskih čelnika da odbace ovu rezoluciju, rekavši da gruzijski teritorijalni integritet traži isto uvažavanje kao bilo koje druge zemlje, uključujući i Rusiju.

Američki predsjednik je napomenuo da je Rusija pristala po sporazumu da počne međunarodne razgovore o sigurnosti i stabilnosti u Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je na sjednici vlade da je glasanje u ruskom parlamentu pokušaj zauzimanja gruzijskog teritorija, a prema planu da se ponovno stvori Sovjetski savez.

Bush će poslati dopredsjednika Dicka Cheneyja u Gruziju, Ukrajinu, Azerbejdžan i Italiju sljedeće sedmice, prenosi VoA, kako bi obavio konsultacije s čelnicima tih zemalja o ovoj - po mišljenju Bijele kuće – strateški važnoj regiji.