Svijet
0

Rusija osudila američki plan o obaranju satelita

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je optužila Sjedinjene Države da im plan o obaranju pokvarenoga špijunskog satelita služi kao pokriće za testiranje oružja protiv satelita.

Sjedinjene Države su saopćile prošle sedmice da će koristiti projektil kako bi uništile satelit, sprečavajući ga da padne na zemlju, javio je BBC.

Zvaničnici tvrde da satelit sadrži opasno gorivo koje bi na zemlji moglo ubiti ljude.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je, međutim, kako američki planovi služe za to da oni testiraju "proturaketni sistem koji može uništiti satelite drugih zemalja", javio je BBC.

Sjedinjene Države tvrde da je satelit izgubio snagu i komunikaciju kratko nakon što je lansiran u decembru 2006., i da je sada izvan kontrole.

Također tvrde da satelit ima više od 545 kg goriva hidrazin u rezervoaru, koje bi moglo ostati i nakon što satelit udari o zemlju i osloboditi otrovni plin.

Pentagon je saopćio u srijedu da bi operacija mogla početi u srijedu kada svemirski shuttle "Atlantis" okonča misiju.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je, međutim, da Sjedinjene Države nisu dale dovoljno informacija o razlozima za takvu odluku.

"Spekulacije oko opasnosti od satelita kriju pripreme za klasično testiranje antisatelitskog oružja", navodi se u saopćenju koje je prenijela novinska agencija Itar-Tass.

"Takvo testiranje u suštini znači stvaranje novog tipa strateškog oružja", dodaje se u saopćenju.

"Odluka da se uništi američki satelit ne izgleda bezopasna kao što oni pokušavaju predstaviti, posebno u vrijeme kada SAD izbjegava pregovore o ograničenju utrke u naoružanju u svemiru", nastavlja se u saopćenju.

Rusko ministarstvo odbrane navodi da su letjelice brojnih zemalja padale u prošlosti i da su mnoge zemlje koristile otrvno gorivo u letjelicama, ali da to nikada nije zahtijevalo takve "vanredne mjere".