Svijet
0

Rusija optužila NATO da je naoružao Gruziju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je u utorak NATO da je izazvao sukob Gruzije i Rusije prodavanjem oružja vlastima u Tbilisiju.

"Međunarodni sporazumi su prekršeni prodajom oružja Gruziji" prije nego što je ta zemlja napala Južnu Osetiju, izjavio je on na konferenciji za štampu u Istanbulu koju je održao sa svojim turskim kolegom Ali Babacanom.

Za vrijeme radne posjete Turskoj, Lavrov je podsjetio da međunarodni sporazumi o Kavkazu, posebno dokumenti OSCE-a (Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi) "zabranjuju slanje oružja u zone sukoba".

"Praktično, zemlje NATO-a su naoružale Saakašvilija", kazao je on.

Ruski ministar nije želio da povrijedi Tursku, pa je naglasio da je ova zemlja, članica Atlantskog saveza, ispunjavala svoje međunarodne obaveze i vodila "odgovornu politiku" što se tiče krize na Kavkazu.

Lavrov je potvrdio da je Rusija raspoložena za slanje međunarodnih policijskih snaga u okviru OSCE-a kako bi se obezbijedila sigurnost oko gruzijskih separatističkih republika Južne Osetije i Abhazije čiju nezavisnost je Moskva priznala.