Razgovori Lavrov - Clinton
0

Rusija oprezno optimistična

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je oprezno optimistična u vezi sa sastankom američke državne tajnice Hillary Clinton i ruskog ministra Sergeja Lavrova koji će se održati u petak navečer u Ženevi, javljaju ruski mediji pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

"S opreznim optimizmom čekamo ishod tih razgovora", saopćio je ured za odnose s javnošću ruskog ministarstva vanjskih poslova. "Očekujemo dobre rezultate. Ovo je priprema za sastanak predsjednika Rusije i SAD-a u Londonu početkom aprila", dodaje se.

Clinton će doputovati u Ženevu iz Bruxellesa, a s Lavrovom će se sastati na radnoj večeri. Prvi sastanak Lavrova i Clinton smatra se znakom zatopljenja odnosa između Moskve i Washingtona koji su bili zategnuti zbog niza pitanja, među kojima su američki planovi za razmještanje elemenata proturaketnog štita u srednjoj Evropi.

Clinton je izjavila u Bruxellesu da je vrijeme za "novi početak" s Rusijom i za traženje načina za prevladavanje razlika s Moskvom. Također je rekla, kako prenose ruski mediji, da planira razmotriti s Lavrovom razgovore između Moskve i Irana o prodaji raketa dalekog dometa.

Početkom sedmice američki mediji su prenijeli izjave izvora u Bijeloj kući koji su rekli da administracija Baracka Obame nudi Rusiji odustajanje od planova za postavljanje proturaketnog štita u zamjenu za rusku saradnju u sprečavanju Irana da izgradi nuklearne rakete dalekog dometa.

The New York Times je u utorak izvijestio da je Obama u tajnom pismu ruskom predsjedniku Medvedevu rekao da bi Washington mogao odustati od proturaketnog štita u srednjoj Evropi ako bi se Moskva pridružila pritiscima na Iran da odustane od razvoja nuklearnog oružja i balističkih projektila dugog dometa.

Obama je opovrgnuo da je nudio ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu "uslugu za uslugu" s tim u vezi.