Svijet
0

Rusija odustala od razmještanja raketa u Kalinjingradu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska vojska objavila je u srijedu da je zaustavila planove razmještaja kratkometnih projkektila u Kalinjingradu, javila je ruska novinska agencija Interfax.

Ruski vojni zvaničnik izjavio je da je promjena američkog stava dovela do posljednje ruske odluke, javio je Interfax.

Predsjednik Dmitri Medvedev objavio je plan u novembru prošle godine, tvrdeći kako je on protuteža američkim planovima za gradnju proturaketnog štita smještenog u istočnoj Evropi.

Rusija tvrdi da je američki plan gradnje proturaketnog štita direktna prijetnja njenoj sigurnosti.

SAD su insistrale kako je njihov plan za smještajem radarskih baza i presretača raketa u Poljskoj i Češkoj Republici isključivo imao za cilj odbranu od "zlih država" poput Irana.

Iako rusko ministarastvio odbrane nije potvrdilo posljednju vijest Interfaxa, dopisnik BBC-ja iz Moskve James Rodgers tvrdi da Kremlj često koristi tu agenciju kako bi iznosio prijedloge.

Interfax je citirao neimenovanog vojnog zvaničnika kako kaže da je "provedba ovih planova prekinuta u vezi s činjenicom da nova američka administracija ne žuri s planovima razmještaja" dijelova svog proturaketnog štita u istočnoj Evropi.

Ukoliko Rusija objavi zvanično saopćenje to bi mogao biti signal jače nade da će američki predsjednik Barack Obama odustati od planova za proturaketnim štitom u Evropi, javlja dopisnik BBC-ja.

Ako Rusija zaustavi razmještanje svojih projektila Iskander, to bi bila mjera pomirenja od suštinskog značaja prema novoj američkoj administraciji, dodaje dopisnik BBC-ja.

SAD već imaju sporazume s Poljskom i Češkom Republikom kako bi, po američkim navodima, premostili jaz u globalnom sistemu proturaketne odbrane.

Predloženi sistem ima široku podršku NATO-a.

SAD tvrde da Iran radi na tehnologiji dugometnih projektila i da bi se američki proturaketni štit tome suprotstavio.

Američki plan je razbjesnio Moskvu i pogoršao odnose sa SAD-om.

Medvedev je izjavio u novembru da će kratkometni projektili Iskander biti razmješteni u zapadnoj enklavi Kaljingradu, na granici s Poljskom, kako bi neutralizirali svaku američku prijetnju.