Svijet
0

Rusija odbacuje američke kritike

FENA
Rusija je odbacila tvrdnje američkog predsjednika Georgea Busha da je njen proces demokratskih reformi stao.

Bush je iznio takvo mišljenje prilikom govora u češkoj prijestolnici, Pragu. Rekao je da su ruske reforme u jednom trenutku obećavale i da njihovo suzbijanje ima zabrinjavajuće implikacije za demokratiju.

Ruski portparol Dimitri Peskov naglasio je da je Rusija demokratska zemlja i da dijeli, kako je rekao, zajedničke svjetske i evropske vrijednosti.

Američki predsjednik je stigao u Njemačku gdje će zajedno s predsjednikom Putinom učestvovati u radu samita G 8, koji počinje danas.

Inače, tokom posjete Češkoj Republici, George Bush također je rekao da Rusija ne treba da se plaši američkih planova o postavljanju antiraketnog štita u istočnoj Evropi.

Tokom konferencije za novinare u Pragu, Bush je rekao da je hladni rat završen, i poručio češkom predsjedniku Vaclavu Klausu da njegova zemlja "više ne mora da bira između Amerike i Rusije" - koja je, kako je rekao, "prijatelj SAD-a", prenio je BBC.

Bush u Evropi boravi neposredno nakon kontroverzne izjave ruskog predsjednika Putina, koji je zaprijetio da će ruske rakete ponovo okrenuti ka Evropi ukoliko SAD nastavi s provođenjem svog plana o postavljanju antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj.

Američki predsjednik je pozvao ruske generale da doputuju u SAD i pogledaju američke nacrte za izradu tog, kako je rekao, "isključivo odbrambenog sistema".