Svijet
0

Rusija odbacila novi nacrt rezolucije o Kosovu

FENA
Zapadne zemlje predočile su u četvrtak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda prerađenu verziju svog nacrta rezolucije kojim se predviđa nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom, ali ga je Rusija odmah odbacila kao i prethodne, saopćio je diplomatski izvor.

Ova četvrta verzija teksta, koji su izradile SAD, Velika Britanija i Francuska, nastojala je da smiri Rusiju, izričito tvrdeći da je slučaj Kosova poseban zbog njegove historije te da "ne može biti razmatran kao prethodni u Vijeću sigurnosti".

Jedan od strahova Rusije, saveznika Srbije koji se protivi nezavisnosti ove provincije, jest da bi davanje nezavisnosti Kosovu moglo predstavljati presedan kojim bi se mogli poslužiti separatisti nekih regiona u Rusiji.

Unatoč ovom promijenjenom tekstu, ruska delegacija UN-a je izrazila svoje oštro protivljenje na sjednici u četvrtak, saopćio je izvor blizak Vijeću.

Moskva će nastaviti da odbacuje nezavisnost Kosova čak i nakon roka od 120 dana datih za pokretanje direktnih pregovora između Srba i kosovskih Albanaca.

Prema jednom diplomati, glasanje o nacrtu rezolucije je isključeno prije američko-ruskog samita predviđenog u ponedjeljak u Kennebunkportu.