Svijet
0

Rusija obustavlja isporuku struje za Bjelorusiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je odlučila da od ponoći potpuno obustavi isporuke električne energije za Bjelorusiju zbog neizmirenog duga za mart i april, čije plaćanje je bilo dogovoreno za prvu polovinu juna.

Bjelorusija duguje Rusiji oko 1,5 milijardi rubalja (53,3 miliona dolara) za struju, kojom podmiruje oko deset posto svojih potreba, izjavio je za agenciju Reuters predstavnik ruskog operatera "Inter RAO UES" (Ujedinjeni energetski sistemi) Anton Nazarov.

"InterRAO" je već ograničavao isporuke struje Minsku, ali su dvije strane dogovorile grafikon otplate dugovanja sa dospijećem posljednje rate 5. jula, tako da je prijenos električne energije obnovljen.

"Nažalost, bjeloruski partneri ne mogu da ispune preuzete obaveze, a mi ne možemo da isporučujemo struju na našu štetu. Zato je donesena odluka da se prijenos ka Bjelorusiji potpuno obustavi od 22. juna", rekao je Nazarov.

Drugu ratu duga Bjelorusija je trebalo da izmiri najkasnije 20. juna, ali Minsk je umjesto da toga poslao pismo tražeći pomjeranje rokova plaćanja.

Nazarov nije precizirao preostali iznos duga, ali je ranije izvor upoznat sa pregovorima rekao da je prva tranša u visini trećine ukupnog duga ili oko 600 miliona rubalja (oko 21,3 miliona dolara).

Bjelorusija se nada da će "zapušiti" rupu u platnom balansu kreditima Međunarodnog monetarnog fonda i Rusije, koja joj je obećala tri milijarde dolara preko Antikriznog fonda Euroazijske ekonomske zajednice (EurAzES).

EurAzES, pod kontrolom Rusije, dao je Bjelorusiji danas prvu tranšu kredita od 800 miliona dolara.