Svijet
0

Rusija obustavila isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama

SRNA
Rusija je obustavila isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama pošto nisu uspjele da se dogovore o cijenama nafte za 2010. godinu, ali još uvijek nema posljedica po potrošače u Evropskoj uniji.

Njemačka i Poljska pomno prate razvoj događaja, jer su slične nesuglasice prekinule snabdijevanje nekih od njihovih najvećih rafinerija u januaru 2007. godine.

Rusija, najveći svjetski proizvođač nafte i gasa, saopštila je prošle godine da postepeno prelazi na tržišne uslove poslovanja sa susjednim zemljama, Bjelorusijom i Ukrajinom, koje je godinama snabdijevala jeftinim, subvencionisanim energentima.

Petina gasa potrebnog Uniji dolazi iz Rusije preko Ukrajine i Bjelorusije.

Predstavnici velikih ruskih naftnih kompanija rekli su da se sirova nafta ne isporučuje bjeloruskim rafinerijama od 1. januara, ali da rafinerije "Naftan" i "Mozir" imaju dovoljno rezervi za nesmetan rad oko nedjelju dana do ponedjeljka kada je prvi radni dan poslije novogodišnjih praznika.

U Rusiji, međutim, praznici traju do 11. januara.

Minsk je tražio od Moskve da ga snabdijeva naftom bez carine ne samo za domaće potrebe, već i za preradu u dvije rafinerije iz kojih se, međutim, derivati dobrim dijelom izvoze na Zapad.
Prema izjavama predstavnika ruskih naftnih kompanija, Bjelorusija je zaprijetila da će, u protivnom, desetostruko podići takse za tranzit ruske nafte u Njemačku i Poljsku, na 45 dolara za tonu.