Svijet
0

Rusija obilježava Dan pobjede nad fašizmom

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo je u utorak u svom govoru na vojnoj paradi u Moskvi povodom 61. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata da se treba oduprijeti pokušajima oživljavanja ideologije nacizma i ksenofobije te da je za to potrebna složnost cijelog svijeta, javili su ruski mediji.

Prema njegovim riječima, nacizam i ksenofobija vode svijet u slijepu ulicu, a poraz fašizma treba biti lekcija i upozorenje onima koji potiču rasnu mržnju i ksenofobiju.

"Oni koji potiču rasnu mržnju, ekstremizam i ksenofobiju vode svijet u nerazumno krvoproliće i nasilje", rekao je Putin. "Složnost naroda svijeta suočenog s prijetnjama sadašnjeg vremena presudno je i neprocjenjivo sredstvo."

Kao i proteklih godina vojna parada na moskovskom Crvenom trgu središnje je događanje ovogodišnjih proslava Dana pobjede nad fašizmom.

U vojnoj paradi, kojom je zapovijedao potpredsjednik vlade i ministar obrane Sergej Ivanov, sudjelovalo je oko 6.000 vojnika. Ove godine veterani nisu prošli u defileu, nego su promatrali paradu s tribina, a nije bilo ni vojne tehnike.

Vojne parade i druge svečanosti, prenosi Hina, održane su i u drugim ruskim gradovima, uključujući Vladivostok, Habarovsk, Irkutsk, Rostov na Donu, Jekatarinburg.

Dan pobjede je veliki praznik u Rusiji i nije izgubio na svom značenju. Rusija je u Drugome svjetskom ratu izgubila 27 miliona ljudi.