Svijet
0

Rusija obećala milijarde Bjelorusiji kojoj prijete sankcije EU-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je spremna da financijski pomogne Bjelorusiji s nekoliko milijardi dolara, obećao je u četvrtak ruski premijer Vladimir Putin jer Minsku prijete sankcije Evropske unije zbog gušenja opozicije u toj zemji.

Šef ruske vlade je najavio u razgovoru s bjeloruskim kolegom Mihailom Miasnikovičem u Moskvi da će njegova zemlja subvencionirati svog susjeda kako bi mogao platiti isporuke ruske nafte.

"Bjeloruska ekonomija će dobiti subvencije za rusku naftu, ne manje od 4,124 milijarde dolara", izjavio je Putin.

Isporuke ruske nafte namijenjene unutrašnjoj potrošnji u Bjelorusiji i oslobođene od poreza prekinute su od 1. januara jer je Moskva ocijenila kako Minsk izvozi jedan dio tih isporuka i iz toga izvlači profit.

Putin je, osim toga, kazao kako je Moskva spremna da financira izgradnju nuklearne centrale u Bjelorusiji. "Ruska strana je spremna realizirati taj projekt. On je vrijedan šest milijardi dolara i mi smo spremni da riješimo financijsko pitanje", kazao je on.

Minsku prijete sankcije Evropske unije zbog gušenja opozicije poslije kontroverznih predsjedničkih izbora 19. decembra, koji su Aleksandra Lukašenka ponovo doveli na vlast u kojoj sjedi već 16 godina.

On je u četvrtak optužio Poljsku i Njemačku da su pokušale da ga svrgnu u decembru i obećao "najstrože sankcije Evropskoj uniji ako ona kazni njegov režim zbog gušenja bjeloruske opozicije".