Svijet
0

Rusija: Novi predsjednik u drugom planu

FENA
Britanski dnevnici se u petak pitaju ko ustvari vlada Rusijom, a Financial Times piše da je Vladimir Putin u četvrtak potpuno zasjenio novoustoličenoga ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Četrdesetpetominutnim govorom u parlamentu, nakon što je potvrđeno njegovo imenovanje za premijera, Putin je poslao jasan signal da će i ubuduće u svojim rukama čvrsto držati vlast.

Analitičari su, piše list, taj njegov govor uporedili s govorom o stanju nacije koji je održao prije otprilike godinu dana - dok je još bio predsjednik.

Dopisnik Daily Telegrapha iz Moskve izvještava da je u protekla dva dana, otkako je sjeo u predsjedničku fotelju, Dmitrij Medvedev stalno bio u drugom planu budući da je novi premijer dominirao kako televizijskim ekranima, tako i držanjem mnogo dužih govora.

Uloga 42-godišnjeg bivšeg advokata uglavnom se svodila na pozivanje Vladimira Putina da izađe za govornicu i beskrajno zahvaljivanje nakon njegovih govora.

I dok su se izjave Medvedeva svodile na kratka i neodređena obećanja, Putin je izložio konkretne planove o daljnjem kretanju ruske privrede.

Usprkos svemu tome, piše Daily Telegraph, Dmirij Medvedev će možda jednog dana ipak steći dovoljno veliki autoritet da bi mogao djelovati nezavisno od svoga mentora.