Sergej Lavrov
0

Rusija nema namjeru obnavljati granice SSSR-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Učešće Rusije u borbama u Južnoj Osetiji nema veze s ideologijom, nije usmjereno na smjenu režima u Gruziji i na obnavljanje granica bivšeg SSSR-a, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov američkom sedmičniku Newsweek.

Lavrov je ocijenio da je popularno tumačenje akcija Rusije u Južnoj Osetiji kroz prizmu "hladnog rata" ili sovjetskog upada u Čehoslovačku 1968. godine "historijska glupost", prenio je Itar-Tass.

Prema njegovim riječima, tako se ignorira novija historija regije, ogromni koraci koje je Rusija načinila poslije raspada Sovjetskog saveza i "glavna činjenica" da je Gruzija, pod okriljem noći, 8. augusta izvela vojni napad u kojem je poginulo stotine mirovnjaka i civila i izazvana humanitarna katastrofa.

Cilj ruskog angažiranja je "obnavljanje krhkog mira", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da naziv gruzijske operacije "Čist teren" otvoreno "miriše na genocid".

"Kada su gruzijski mirovnjaci otvorili vatru po svojim ruskim kolegama, mi nismo imali izbora i bili smo prinuđeni da odgovorimo", rekao je Lavrov, dodajući da gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili zbog zločina treba da odgovara.

Kada su shvatili da je operacija propala, gruzijski zvaničnici su u propagandne svrhe počeli da prave od sebe žrtve, istakao je šef ruske diplomatije.

"Kao što je dobro poznato Sjedinjenim Američkim Državama, zemlja je obavezna da štiti svoj narod kada ga napadaju. Zemlja koja se uvažava ne može da to ne učini", rekao je Lavrov.