Dmitrij Medvedev
0

"Rusija neće učestvovati u vojnoj operaciji u Libiji"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija neće učestvovati u operacijama zatvaranja vazdušnog prostora Libije i neće upućivati kontingente u slučaju kopnene operacije, ali je spremna da upotrebi svoje mirovnjačke potencijale i posredničke napore, izjavio je u ponedjeljak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Mi svoje odnose s Libijom nismo prekidali, zato naše posredničke usluge mogu biti potrebne", rekao je Mevedev.

"Svi treba da učestvujemo u tome kako bi putem pregovora pokušali da prekinemo taj konflikt", rekao je ruski predsjednik, naglašavajući da su upravo na to usmjerene rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) o Libiji i da upravo stoga Rusija nije uložila veto na Rezoluciju 1.973 Vijeća.

"Naravno, nećemo učestvovati u zatvaranju vazdušnog prostora, nećemo upućivati kontingent ukoliko bude kopnene operacije, ali ćemo upotrebiti svoje mirotvoračke potencijale i posredničke napore", rekao je Medvedev.

Konstatujući da trenutno ne postoji koalicija koja bi mogla provoditi usaglašenu politiku, predsjednik Rusije je dodao da aktivnosti nisu usaglašene i da mu se čini da ne postoji jedinstven plan usmjeren na jačanje mira u Libiji.

"Drugo pitanje je s kim tamo razgovarati", rekao je Medvedev, dodajući da za mnoge zapadne zemlje libijski lider Moammar Gaddafi nije pogodan.

Po riječima ruskog predsjednika, Moskva je svjesno glasala za Rezoluciju 1.973 Vijeća sigurnosti UN-a, prenio je Itar-Tass.

"Ne smatram tu rezoluciju pogrešnom, ona u cijelini odražava naše shvatanje onoga što se događa", rekao je Medvedev novinarima, komentarišući uzdržanost Rusije pri glasanju o rezoluciji, dodajući da je pogrešno sada govoriti da Rusija nije znala šta radi.

"Mi smo na to išli svjesno, takve su bile moje instrukcije Ministarstvu vanjskih poslova", dodao je ruski predsjednik.

"Rusija je maksimalno pažljivo pratila situaciju i bespogovorno osudila postupanje rukovodstva Libije prema sopstvenom narodu. Rukovodeći se tim shvatanjem, mi smo podržali rezolucije 1.970 i 1.973 VS UN-a upravo radi zaštite civilnog stanovništva i sprječavanja eskalacije konflikta", rekao je Mevedev.

Po njegovim riječima, razvoj događaja pokazuje da su počele borbene aktivnosti u kojima stradaju i civilni objekti i mirno stanovništvo.

"To se ne smije dopustiti", upozorio je Medvedev, napominjući da primjena sile treba da bude proporcionalna dešavanju na terenu.

"Nadam se da će usaglašavanjem djelovanja međunarodne zajednice u Libiji biti uspostavljen mir i donijete mjere za sprječavanje širenja konflikta na druge zemlje", kazao je šef ruske države.

Ranije u ponedjeljak ruski premijer Vladimir Putin oštro je kritikovao rezoluciju o Libiji, ističući da je manjkava i štetna, da ga podsjeća na "srednjostoljetne pozive na krstaški pohod".

"Ona dozvoljava sve i podsjeća na srednjostoljetni poziv na krstaški pohod. Faktički dozvoljava upad u suverenu zemlju", rekao je predsjednik ruske vlade.

Po njegovim riječima, to što režim libijskog lidera Moammara Gaddafija nije demokratski ne znači da je moguće vanjsko miješanje.