Sergej Lavrov
0

"Rusija ne vidi prijetnju u NATO-u"

FENA
Rusija u Sjevernoaltantskom savezu (NATO) ne vidi prijetnju već partnera, izjavio je u ponedjeljak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslije sjednice Vijeća Rusija-NATO u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

"NATO za nas ne predstavlja prijetnju. To je naš partner i želimo da naše partnerstvo bude strateško, kako smo se dogovarali u Lisabonu (na samitu novembra 2010. godine)", rekao je Lavrov na pres-konferenciji.

On je saopćio da Rusija i NATO ne mogu da se dogovore o “sektorskoj protivraketnoj odbrani”, ali da postoje i druge mogućnosti za dogovaranje.

"Naši partneri iz Alijanse kažu da imaju obaveze prema uzajamnoj odbrani (član pet Vašingtonskog sporazuma), i da ta obaveza ne može biti delegirana. Mi smo to prihvatili kao realno. Ipak, smatramo da postoje mogućnosti koje omogućuju zajednički rad", rekao je ministar vanjskih poslova Rusije.

Ističući da Moskva ne traži jednostrane garancije, Lavrov je dodao da Rusija želi da razumije da li određene komponete čije se instaliranje planira u Evropi u blizini ruskih granica nisu usmjerene protiv Rusije.

Itar-Tass je prenio izjavu generalnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena poslije sjednice VIjeća Rusija-NATO da ne vidi neophodnost zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma Rusije i Alijanse o tome da protivraketna odbrana neće biti usmjerena od jednih ka drugima.

"Uvjeren sam da bi svih 28 članica NATO-a potpisali izjavu koja obećava da se neće koristiti sila jednih protiv drugih", rekao je Rasmussen, dodajući da lično ne smatra da je potrebno zaključivati novi sporazum.

Generalni tajnik NATO-a je na susretu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva sa stalnim predstavnicima zemalja članica NATO-a rekao da će današnji susret u Sočiju omogućiti dodatni impuls radu NATO-a i Rusije u vezi s protivraketnom odbranom i napredak u toj temi.

"Saradnja među nama je jedini realan izbor i mi treba da idemo tim putem", rekao je Rasmussen, koji je ranije najavio mogućnost postizanja dogovora o protivraketnoj odbrani u Evropi na samit 2012. u Chicagu.

Govoreći o saradnji Rusije i NATO-a, ruski predsjednik je, pak, na susretu s učesnicima sjednice Vijeća, rekao da je „jedinstveni prozor mogućnosti otvorio samit u Lisabonu“ u jesen 2010. godine.

Po riječima Medvedeva, odluke koje su tada donijete bile su pozitivne, a na osnovu njih je odlučeno da se gradi strateško partnerstvo na principima nedjeljivosti sigurnosti, uzajamnog povjerenja i transparentnosti.

  • To ide na korist globalnoj sigurnosti, odgovara željama ljudi u našim zemljama, rekao je predsjednik Rusije.