Svijet
0

Rusija ne prihvata ni najnoviji prijedlog o Kosovu

FENA
Rusija se ne može saglasiti ni s najnovijim nacrtom rezolucije o Kosovu, izjavio je ambasador Vitalij Čurkin u ponedjeljak navečer, prenijela je novinska agencija Itar-tass iz New Yorka.

"Autori se ni u najnovijoj varijanti nisu odrekli formule koja bi kroz određeno vrijeme dovela do nezavisnosti Kosova, bez sporazuma dostignutog između Beograda i Prištine", rekao je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama ambasador Čurkin.

"Smatramo ovaj novi pokušaj nezadovoljavajućim, jer smo uvjereni da treba da budu stvoreni uvjeti za normalne, nove i ozbiljne razgovore i, vjerovatno, s novim posrednikom", rekao je Čurkin povodom najnovijeg američko-evropskog nacrta rezolucije o Kosovu.

Čurkin je ukazao da bi tokom takvih razgovora pregovaračke strane mogle da "izrade rješenje s kojim bi se mogli saglasiti i one i Vijeće sigurnosti".

Ruska agencija RIA Novosti prenijela je izjavu ambasadora Čurkina poslije zatvorenih konsultacija u VS kako je "Ahtisaarijev plan propao".

"Neophodni su novi nepristrasni pregovori sa novim nepristrasnim pregovaračem. Mi o tome govorimo", rekao je on.

Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari je vodio pregovore između vlasti Srbije i privremenih institucija samouoprave na Kosovu od februara 2006. do marta 2007. godine.

"Koautori rezolucije govore da je to njihov posljednji napor, da dalje ne mogu da idu. Ja se, međutim, nadam, da će oni još jednom pogledati na filozofiju nacrta, u kojem se među redovima svugdje pokazuje nezavisnost Kosova bez uzimanja u obzir pozicije Beograda", istakao je ruski diplomat.