Svijet
0

Rusija ne odobrava Bushov plan za Irak

FENA
Rusija ne odobrava slanje više od 20.000 vojnika kao pojačanje u Irak, predviđeno za novu američku strategiju u Iraku, saopćio je u četvrtak predsjednik Dume Boris Gryzlov, blizak predsjedniku Putinu.

"Rusija nikada nije podržavala slanje trupa u Irak te pojačanje vojnog kontingenta ne može biti pozdravljeno", rekao je Grizlov, a navodi ga agencija Ria Novosti.

Predsjednik i ruska vlada do četvrtka popodne nisu reagirali na objavu nove strategije.

"Treba poduzeti mjere koje će Iračanima omogućiti da sami garantiraju sigurnost i grade svoju državu", rekao je Grizlov, smatrajući da je zasad teško reći da je Irak suverena država.

Američki predsjednik George W. Bush je objavio u srijedu, u svom televizijskom obraćanju naciji, novu strategiju SAD-a u Iraku. Njegov plan predviđa slanje pojačanja u Irak, uglavnom u nastojanju da se stabilizira Bagdad.

U decembru je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov očekivao "promjenu politike SAD-a u Iraku, nakon što je bivši američki državni sekretar James Baker dostavio Bushu izvještaj kojim se preporučuje promjena američke politike u Iraku, uz moguće povlačenje trupa do 2008.