Svijet
0

Rusija ne može prihvatiti dvije tačke u prijedlogu SAD-a i evropske trojke o Kosovu

FENA
Rusija ne može prihvatiti dvije tačke u prijedlogu Sjedinjenih Američkih Država i "evropske trojke" - podršku planu izaslanika Ujedinjenih naroda Marttija Ahtisaarija, odnosno mogućnost da Kosovo proglasi nezavisnost, i odredbu da je "kosovski slučaj" jedinstven u svijetu, izjavio je u New Yorku stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin, prenijeli su ruski mediji.

Govoreći o dokumentima koje su unijeli SAD, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, s jedne, i Rusija s druge strane, ambasador Čurkin je ruskim medijima rekao da su oni "najmanje po dva principijelna parametra nespojivi: po podrsči Ahtisaarijevom planu, odnosno po mogućnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, i po odnosu na jedinstvenost kosovskog slučaja", prenijela je ruska novinska agencija Itar-Tass.

Ahtisaarijev plan ne može biti platforma za izradu konačnog rješenja Vijeća sigurnosti UN-a za Kosovo, a nametnuto rješenje na osnovu njega "ne samo što bi stvorilo očigledno negativan presedan u svjetskoj praksi nego on nosi u sebi predvidive zabrinjavajuće posljedice za regionalnu i međunarodnu stabilnost", rekao je ruski diplomat.

"Jednom nagrađeni separatizam dat će moćan impuls i u drugim dijelovima svijeta. Tako pokrenuta lančana reakcija može prije ili kasnije zahvatiti bilo koji region u svijetu", istakao je Čurkin.

"Mi se ne slažemo da je kosovski slučaj jedinstven, prosto smatramo da će to biti presedan s tačke gledišta svih onih političkih snaga koje se zanimaju idejama separatizma", rekao je on.

Prema Čurkinu, rješenje o budućem statusu Pokrajine "mora se donositi na osnovu kompromisa među stranama, za čije je postizanje neophodno strpljivo i uravnoteženo nastavljanje pregovaračkog procesa, praćeno ispunjenjem standarda" a "srpska strana otvorena je za nastavak dijaloga s Prištinom i spremna je da pokaže fleksibilnost u daljem pregovaračkom procesu".

"Nadamo se da će kosovski Albanci smoći snage i učiniti korak ususret", dodao je šef misije Rusije u UN-u, navodeći kao konstruktivnu alternativu ideji nametanja Ahtisaarijevog plana, ispunjenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a u kombinaciji s pregovorima Beograda i Prištine.

Pritom, neki elementi Ahtisaarijevog plana koji su prihvatljivi za obje mogu se ostvarivati na osnovu uzajamne saglasnosti i do završetka pregovaračkog procesa, rekao je on.

Čurkin je kazao da Moskva ne namjerava uskoro da unosi nikakav nacrt rezolucije za Kosovo.

"Za sada nemamo takvih planova", rekao je Čurkin, dodajući da "svaki član Vijeća sigurnosti ima pravo da unosi rezoluciju kada hoće i stavi je na glasanje".

"Ne treba nagađati kako će se razvijati događaji", naglasio je Čurkin, koji je komentarišući najavu američkog predstavnika Zalmaya Halilzada da bi projekt SAD-a i "evropske trojke" mogao za nekoliko dana da se nađe u Vijeću, nije želio da upotrijebi riječ "veto", već je rekao da je ruska pozicija "vrlo čvrsta" i da ju je on "jasno predočio" ostalim članicama".

Prema agenciji RIA Novosti, Čurkin je rekao da je inicijativa Paname da se nastave pregovori na šest mjeseci "zbunila" članice Vijeća sigurnosti, prenio je Tanjug.