Vladimir Putin
0

Rusija nastoji da gas prvo dostavi Balkanu i Slovačkoj

FENA
Premijer Rusije Vladimir Putin, koji je posjetio "Gazprom", izjavio je danas da Rusija nastoji da prvo dostavi gas na Balkan i u Slovačku, najpogođenije energetskom krizom, prenio je Itar-tass.

Predsjednik uprave "Gazproma" Aleksej Miler pojasnio je da Rusija pokušava da otpočne s tranzitom gasa preko mjerne stanice "Sudža" u pravcu prema Balkanu. Miler je dodao da je "Gazprom" dobio zahtjeve Bugarske, Rumunije, Turske, Makedonije, Grčke za isporuku 76,6 miliona kubnih metara gasa, a da je posebno stigao zahtjev Slovačke za 22,2 miliona kubnih metara gasa.

Ranije u toku dana ukrajinska kompanija "Naftogas" saopćila je, međutim, da ako je Rusija namjeravala da ovu partiju gasa dopremi na Balkan onda je ona trebala to da učini preko mjernih stanica "Pisarevka" ili "Sahranovka", a ne preko Sudže".

Predstavnik za štampu ove kompanije Valentin Zemljanski je dodao da obim isporuke gasa na nivou od 76,6 miliona kubnih metara gasa ne može da osigura dovoljan pritisak u ukrajinskom gasovodu, koji nije dobijao gas iz Rusije sedmicu dana.

Ruski gas se trasportira u Evropu preko četiri mjerne stanice, a "Sudža" je najvažnija za isporuke na Balkan i Moldaviju.

Predsjednik Uprave "Naftogasa Ukrajine" Oleg Dubina izjavio je danas da ova kompanija nije mogla da prihvati zahtjev "Gazproma" za tranzit 76,6 miliona kubnih metara gasa preko mjerne stanice "Orlovka" jer bi onda bez gasa morala da ostavi četiri oblasti u istočnoj Ukrajini.

"Ventile nismo otvarali jer za tako nešto nije bilo mogućnosti", rekao je Dubina novinarima, prenijela je ruska agencija Interfaks.

"'Naftogas' ne može da ispuni zahtjev 'Gazproma' za tranzit 76,6 miliona kubnih metara gasa preko stanice 'Sudža' u Moldaviju i na Balkan. Sistem za transport gasa funkcionira kao jedinstven sistem. Ako bismo ispunili taj zahtjev, onda bi četiri oblasti Ukrajine ostale bez gasa", objasnio je Dubina.

"Zato se gas ne usmjerava s ciljem obnavljanja isporuka Evropi. Gas je usmjeren na 'Sudžu' , ali mi nemamo tehničke mogućnosti da otvorimo ventile", rekao je on. Prema njegovim riječima, "Nafotgas" je uputio kontrazahtjev "Gazpromu"o isporuci gasa na stanice "Pisarevka" i "Valujki".

"U tom slučaju možemo da pustimo gas i preko 'Orlovke'", rekao je Dubina, prenio je Tanjug.

Količine gasa i pravci transporta nisu bili blagovremeno usaglašeni između dva operatera gasnih transportnih sistema, što grubo proturječi uspostavljenoj praksi pouzdanog funkcioniranja tranzitnih gasovoda, navedeno je ranije u saopćenju "Naftogasa".