Svijet
0

Rusija napravila mirovni plan za Siriju bez Assada: U proces reforme uključiti pobunjenike

Klix.ba
Ruski dokument u kojem se predlaže konstitucionalni reformski proces u Siriji u trajanju od 18 mjeseci, kruži organizacijom Ujedinjenih naroda.
Bashar al-Assad i Vladimir Putin (Foto: EPA)
Bashar al-Assad i Vladimir Putin (Foto: EPA)

U dokumentu se ne navodi da li aktuelni predsjednik Sirije Bashar al-Assad ostaje na vlasti tokom tog perioda. Navedeno je kako sirijske opozicione grupe trebaju biti uključene u ključne pregovore o krizi u Beču, koji će biti održani u subotu.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da bi prioritet tih razgovora trebao biti uspostavljanje odnosa sa sirijskim opozicionim grupama i zajednička poruka da su teroristi neprihvatljivi.

Ruski prijedlog sastoji se od osam tačaka. Problem koji su uvidjeli zvaničnici je da dokument ne isključuje mogućnost ponovnog Assadovog prijavljivanja na izbore. Njegovi neprijatelji smatraju da s takvim stavom nije moguće izgraditi mir.

"Predsjednik Sirije kojeg je izabrao narod imat će funkciju komandanta vojnih snaga, kontrolirat će specijalne snage i stranu policiju", navodi se u dokumentu.

Također, navodi se da predsjednik Assad ne bi trebao voditi ovu reformu.

U subotu će se u Beču sastati predstavnici 20 zemalja i međunarodnih grupa s predsjednikom Assadom i opozicionim grupama.

U međuvremenu, sirijska vojska objavila je da je probila blokadu na sjeveru. Vojne jedinice uspostavile su kontakt s jedinicama koje brane Kuwairis zračnu bazu istočno od Alepa, te su eliminisale veliki broj pripadnika IDIL-a, objavila je novinska agencija Sana. Objekti su pod napadom IDIL-a blizu dvije godine.

Borbe širom zemlje se nastavljaju, a svakodnevno ginu i civili.