Svijet
0

Rusija namjerava očuvati liderstvo u avioindustriji

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Rusija namjerava da održi vodeću ulogu u svijetu u proizvodnji vojne aviotehnike i da se još aktivnije uključi na tržište civilne avijacije sa putničkim i transportnim avionima, izjavio je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin, otvarajući 8. Međunarodni aviokosmički salon "MAKS-2007" na podmoskovskom aerodromu Žukovski.

Putin je, pritom, naglasio da Rusija, čije su ekonomske mogućnosti trenutno povećane, najveću moguću pažnju posvećuje visokim tehnologijama.

Ruski predsjednik je ocijenio da je aviosalon "MAKS" zauzeo mjesto jedne od najvažnijih svjetskih avio-izložbi, i da je ove godine broj izlagača povećan za 30 posto.

Prema Putinovim riječima, nastupit će više od 780 ruskih kompanija a na aviosalonu su prisutne zvanične delegacije iz 110 zemalja.

"Aktivno učešće naučnika, konstruktora i inženjera, njihovo razmatranje najvažnijih pravaca razvoja avijacije i osvajanja Kosmosa jedna je od glavnih novina ruske izložbe", istakao je on, izrazivši uvjerenje da će se pripadnici profesionalne zajednice i mnogobrojni posjetioci upoznati sa dostignućima ruske naučno-tehničke misli i "unijeti znatan doprinos u razvoj međunarodne saradnje".

Ruski predsjednik je zajedno sa prvim potpredsjednikom Vlade i bivšim ministrom odbrane Sergejom Ivanovom i glavnokomandujućim ruskog vojnog vazduhoplovstva Aleksandrom Zelinom, kao i drugim gostima, među kojima je ukrajinski premijer Viktor Janukovič sa tribina posmatrao majstorstvo i novi program akrobacija u zraku čuvenih pilotskih ekipa "Ruski vitezovi" i "Striži" na letelicama "Mig-29" i "Su-27".

Na ovogodišnjem aviosalonu bit će predstavljeno tokom šest dana približno 250 letelica - od aviona i helikoptera, do raketa i satelita, kompanija iz 39 zemalja, javio je Tanjug.

Prvi put bit će predstavljen široj javnosti najnoviji ruski protivavionski raketni sistem S-400 "trijumf", iz SAD je između ostalog predstavljen transporter "S-17" američke vojske, predviđen za prevoz teškog naoružanja, vojske i materijalnih sredstava koji je u posljednje vrijeme aktivno korišten u operaciji u Afganistanu.

Također, bit će predstavljeni američki lovci "F-15", strateški bombarder B-52, kao i avioni francuske pilotske grupe "Patrol de France" i francuski "miraž F-1".