Gas za Evropu i Moldaviju
0

Rusija najavljuje povećan tranzit gasa kroz Ukrajinu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rusija namjerava da naredne godine kroz ukrajinski sistem cjevovoda transportuje 116,1 milijardu kubika prirodnog gasa koji je namijenjen kupcima u Evropi i Moldaviji, objavljeno je danas u Moskvi, prenose agencije.

Od te količine ruskog gasa, 112,8 milijardi kubika bi trebalo da se isporuči evropskim kupcima, a ostatak Moldaviji, precizira se u informaciji pripremljenoj za sjednicu rusko-ukrajinskog Komiteta za ekonomsku saradnju koji se danas održava u crnomorskom odmaralištu Jalti.

Skup na Jalti bit će održan u prisustvu premijera Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Julije Timošenko, prenosi moskovski portal "Finmarket", pozivajući se na izvještaje ruskih agencija.

Rusija je za devet mjeseci ove godine preko teritorije Ukrajine transportovala 64,9 milijardi kubika gasa ili oko 22 milijarde kubika manje nego što je bilo predviđeno, zbog smanjenje potrošnje u Evropi.

Kompanija "Gasprom" je ove godine Ukrajini platila na ime nadoknade troškova transporta gasa oko 2,15 milijardi dolara.

Računajući i ranije avansne uplate, obavljene tokom protekle četiri godine, ruski gasni gigant je Ukrajini već isplatio, kako navodi "Finmarket", sve troškove transporta za ovu, a djelimično i iduću godinu.