Svijet
0

Rusija načelno podržala prijedlog rezolucije o Iraku

FENA
Ambasador Ruske Federacije pri Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin načelno je sinoć u New Yorku podržao prijedlog rezolucije Velike Britanije o Iraku, kojom se otvaraju vrata većoj ulozi UN-a u bliskoistočnoj državi, uključujući izgradnju institucija i promociju pomirenja, javljaju agencije.

"Mislim da je to, u suštini, dobar prijedlog. Nešto posla će, svakako, biti potrebno, ali ne vidim neke suštinske probleme", rekao je Čurkin novinarima u sjedištu UN-a, dan pošto je Velika Britanija predstavila prijedlog nove rezolucije.

Velika Britanija je kasno u srijedu navečer predstavila prijedlog nove rezolucije o Iraku, kojom bi bio proširen mandat misiji svjetske organizacije u toj državi.

Po tom prijedlogu osoblje UN-a bi bilo uključeno u, do sada, neuspješne američko-britanske napore da izdejstvuju početak procesa pomirenja, riješe probleme na granicama Iraka i obave pripreme za popis stanovništva.

Prema britanskom prijedlogu, mandat misije UN-a, koja je, do sada, učestvovala u organiziranju izbora, promociji dijaloga među rivalskim stranama i podržavala izgradnju institucija, bila bi produžena na još godinu dana, sa ciljem, "da budu stvoreni uvjeti za regionalni dijalog, uključujući pitanja granica, energije i izbjeglica".