Svijet
0

Rusija: Mira Marković i Marko Milošević imaju status izbjeglica

FENA
Udovica Slobodana Miloševića, Mira Marković, i njegov sin Marko Milošević dobili su status izbjeglica u Rusiji od marta 2006. godine, izjavio je danas zvanični predstavnik Federalne migracione službe (FMS) Rusije Konstantin Poltoranjin.

"Status izbjeglica udovici bivšeg predsjednika Mirjani Marković i sinu Marku Miloševiću dat je u martu 2006. godine u skladu s Konvencijom UN-a o statusu izbjeglica", rekao je Poltoranjin ruskoj agenciji RIA Novosti.

Ranije danas je državna novinska agencija Itar-Tass, pozivajući se na saopćenje pres služba FMS, prenijela da su se Markovićeva i Marko Milošević krajem 2005. obratili Upravi za migraciju službe unutrašnjih poslova Moskve, sa molbom da dobiju status izbeglice.

"U skladu s Međunarodnom konvencijom UN-a o statusu izbjeglica iz 1951. godine i Protokola uz tu konvenciju od 1967. godine, koje je Rusija ratifikovala 1992. godine, u skladu sa ruskim zakonom o izbjeglicama iz 1993, ta lica dobila su status izbjeglica od marta 2006. godine", navela je pres služba FSM.

Pošto je bivši predsjednik Jugoslavije i Srbije je 11. marta iste godine preminuo u pritvoru Haškog tribunala u Moskvi je nezvanično potvrđeno da se Mirjana Marković i Marko Milošević nalaze u Rusiji.

Tri dana poslije smrti Slobodana Miloševića ruskoj novinskoj agenciji Interfaks je neimenovani izvor iz ruskog pravosuđa izjavio da njih dvoje imaju status izbjeglice i da bez smetnji mogu da se vrate u tu zemlju.

Anonimni sagovornik Interfaksa nije tada isključio mogućnost da su udovica i sin bivšeg predsjednika mogli u Rusiji da dobiju i boravišnu dozvolu.

Marko Milošević je napustio Srbiju ubrzo poslije petooktobarskih promjena 2000., a njegova majka u februaru 2003.

Protiv njih su u Srbiji pokrenuti sudski postupci, pa je za Mirjanom Marković u aprilu 2003. raspisana potjernica, nakon što joj je određen pritvor, javio je Tanjug.

Marković je 2003. optužena za nezakonito dodjeljivanje stana dadilji svoga unuka.

Prošle godine je Marković osumnjičena kao glavni organizator šverca cigareta, u kome su 1990-ih milionske profite ostvarili vlasnici "Tref rentakar" Bojana Bajrušević i Marko Milošević.

Protiv Miloševića se već osam godina vodi postupak zbog prebijanja trojice pripadnika pokreta "Otpor" u maju 2000.

Interpolova potjernica Miloševićem je raspisana 15. juna 2007, kada je doveden u vezu sa švercom cigareta.

Protiv Miloševića bi u februaru bi trebalo da bude nastavljen krivični postupak protiv Marka Miloševića u slučaju siledžijskog ponašanja prema pripadnicima "Otpora".