Svijet
0

Rusija, Kina i Izrael osudili napade u Mumbaiju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev osudio je u četvrtak monstruozne i nehumane napade u Mumbaiju, u pismu sućuti upućenom indijskome predsjedniku i premijeru, objavila je njegova press služba.

"Monstruozni i teroristički napadi u Mumbaiju izazivaju bijes, ogorčenje i absolutnu osudu", napisao je Medvedev predsjedniku Pratibhi Patilu i premijeru Manmohanu Singhu.

"Teroristički napadi na bolnice, hotele i druga javna mjesta, koja imaju za cilj ubijanje civila i uzimanje talaca, predstavljaju zločine protiv temelja jednoga civiliziranoga društva", naglasio je ruski predsjednik, dodavši da "krivci moraju biti najstrožije kažnjeni".

Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni osudila je u četvrtak "teroristički napad" u gradu Mumbaiju na zapadu Indije, gdje se još ne zna ništa o sudbini petnaestak izraelskih državljana.

"Osuđujem ovaj teroristički napad u Mumbaiju. Ovo je još jedan dodatni i bolni dokaz da je teroristička prijetnja najveća prijetnja s kojom se Izrael i međunarodna zajednica moraju suočiti", navodi se u saopćenju Tzipi Livni.

I Kina je oštro osudila u četvrtak napade od srijede navečer u Mumbaiju, glavnom finansijskom gradu na zapadu Indije, u kojima je ubijeno stotinu osoba.

"Najoštrije osuđujemo napade u Mumbaiju. Protivimo se svakom terorističkome napadu", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Qin Gang.