Dmitrij Medvedev
0

"Rusija je spremna pomoći u modernizaciji Afganistana"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u petak, nakon razgovora s afganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem u Moskvi, da je Rusija spremna pomoći u modernizaciji industrijskih postrojenja i infrastrukture u Afganistanu koja datira iz sovjetskog vremena.

Medvedev je izrazio nadu da će međunarodne koalicijske snage u Afganistanu uspjeti stabilizirati zemlju i omogućiti potpun prijenos nadležnosti za sigurnost države na domaće vojne trupe do 2014. godine, javila je agencija Associated Press.

On je također poručio da je Rusija spremna nastaviti obuku i opskrbu afganistanskih vojnih snaga, kao i osigurati tranzitnu rutu za NATO snage, koje se u Afganistanu bore protiv desetljeća duge pobune talibana.

Dva čelnika složila su se da je borba protiv trgovine drogom prva na listi prioriteta u naporima da se stabilizira situacija u nekadašnjoj sovjetskoj republici i u široj regiji.

"Želimo dati novi početak vitalnim projektima koji datiraju iz prošlog vremena", izjavio je Karzai, koji boravi u drugoj posjeti Moskvi u posljednjih šest mjeseci.

U zajedničkom saopćenju dvaju predsjednika navedeno je da će projekti uključivati tunel Salang na planini Hindu Kush, hidroelektrane u Kabulu i pokrajini Baglan, carinske terminale i zgrade sveučilišta u prijestolnici.

U deklaraciji nisu navedeni ni rokovi ni troškovi obnove ili izgradnje spomenutih objekata.

Ruske trupe ne sudjeluju u akciji međunarodnih snaga u Afganistanu gdje je osamdesetih godina u borbama protiv mudžahedina poginulo oko 15.000 sovjetskih vojnika.