Robert Gates
0

"Rusija je 'šizofrenična' u vezi s Iranom"

FENA
Robert Gates (Foto: AP)
Robert Gates (Foto: AP)
Pristup Rusije Iranu je "šizofreničan" jer nastavlja s trgovinskim odnosima s Islamskom Republikom iako zna da nuklearno naoružani Teheran predstavlja veliku prijetnju sigurnosti, izjavio je u četvrtak američki ministar odbrane Robert Gates.

Tajnik Gates je pred odborom američkog Kongresa kazao kako mu je predsjednik Vladimir Putin rekao prije tri godine u Rusiji da je Iran najveća prijetnja sigurnosti.

"I pored toga (Rusi) imaju trgovinske interese u Iranu već više od 20 godina," komentirao je Gates.

On je iznio i da je tokom boravka u Moskvi 1992., tada kao šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA), otvorio pitanje ruske podrške iranskom nuklearnom reaktoru, na što mu je ruski kolega odgovorio da je "u pitanju samo novac".

Ranije u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova žestoko je kritiziralo sankcije SAD-a i EU-a prema Iranu i u saopćenju naglasilo da najnoviji potezi Sjedinjenih Država i EU-a pokazuju da se Zapad ne obazire na mišljenje Rusije, prenijela je američka agencija Associated Press (AP).

U ruskom saopćenju se dalje kaže da su najnovije dodatne sankcije SAD-a i Evropske unije Iranu, nakon mjera usvojenih prošle sedmice u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, "neprihvatljive".

Rusija i Narodna Republika Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta, glasale su za spomenutu rezoluciju koju je sačinio SAD.

"Pokušaj stavljanja sebe iznad Vijeća sigurnosti, na ovaj način, za nas je neprihvatljiv", zaključilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, javio je Reuters.