Svijet
4

Rusija izrađuje hiperzvučne rakete deset puta brže od zvuka

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Rusija završava izradu hiperzvučnog naoružanja - eksperti ističu da hiperzvučne rakete mogu postići nevjerovatnu brzinu, koja deset i više puta premašuje brzinu zvuka (1200 km/h).

To je udarno naoružanje. Nije protivazduhoplovno, a nije ni protivraketno. Takvo naoružanje se ne razrađuje za protivraketnu odbranu, nego za prodor kroz nju.

Njegova prednost je u velikoj brzini. Ukoliko se razrađuje naoružanje slične vrste, onda je malo vjerovatno da će neko moći da izvrši kontrolu punjenja njegovih bojevih glava.

Ovo naoružanje će imati takvu kinetičku energiju, koja, u principu, omogućava da raketa ne bude opremljena nukleraniim, pa čak i konvencionalnim punjenjem, nego je za likvidaciju cilja dovoljna upravo njena udarna energija.

Program izrade hiperzvučnog naoružanja bit će razvijen u Rusiji do ljeta ove godine.

U njegovom razvoju učestvuje više od 60 preduzeća. Na hiperzvučnim raketama se radilo još u SSSR-u. Počevši od 2009. godine nastavljena su istraživanja u ovoj oblasti, koja je naručilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Riječ je o cjelovitom namjenskom programu izrade hiperzvučnog naoružanja. Vodeća organizacija u ovom poslu je korporacija "Taktičko raketno naoružanje".

Razrada hiperzvuka u Rusiji nije ništa principijelno novo, jer su radovi vođeni još u prošlom vijeku.

Poznato je da i SAD vode razrade u oblasti hiperzvučnog naoružanja i pred njima to otvara perspektivu izrade multifunkcionalne rakete do 2015-2018. godine.

Vojni stručnjaci objašnjavaju da danas pojedinačni elementi naoružanja ne mogu imati nikakvu ulogu na ratištu. Na primjer, avion bez takve rakete ima manje mogućnosti nego kada je ima u naoružanju.

A raketa bez platforme za lansiranje takođe nema nikakav potencijal ukoliko se ne može lansirati sa dalekoletnih bombardera ili podmornice.

Razvoj ove oblasti pruža mogućnost stvaranja sistema naoružanja sa principijelno novim osobinama.