Svijet
0

Rusija Iranu isporučila gorivo za prvi blok centrale Bushehr

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusije je u ponedjeljak ujutro završila isporuke nuklearnog goriva za prvi blok iranske atomske centrale u izgradnji u Bushehru, izjavio je agenciji Itar-Tass predstavnik kompanije "Atomstrojexport", generalnog izvođača radova u tome objektu na jugu Irana.

Osma i posljednja isporuka goriva, teška više od osam tona, dostavljena je avionom ruske kompanije iz Novosibirska koja ima specijalnu dozvolu za prijevoz takvog tovara, saopćio je predstavnik ruske kompanije.

Do sada su u Bushehr ukupno dopremljene 82 tone nuklearnog goriva, obogaćenog od 1,6 do 3,6 posto, zajedno s potrebnom opremom.

Ruska agencija prenosi mišljenje stručnjaka da bi nakon šest mjeseci, po pravilima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), trebalo da počne postavljanje goriva u reaktor.

Sjedinjene Države i Rusija smatraju kako dalje ne postoji potreba da Iran obogaćuje ruski uran, međutim Teheran najavljuje da će nastaviti obogaćivanje radi budućih atomskih centrala gorivom.

Prošle sedmice su ministri vanjskih poslova zemalja "šestorke" (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka) usaglasili detalje o trećoj rezoluciji o Iranu zbog odbijanja da obustavi proces obogaćivanja.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da novi dokument ne predviđa uvođenje oštrih sankcija Iranu, već je prije svega usmjeren na jačanje pozicija IAEA-e u pregovirma s Iranom.