Svijet
0

Rusija, Iran i Katar osnivaju plinsku kompaniju?

FENA
Zvaničnici Rusije, Irana i Katara danas će na sastanku o saradnji u sektoru plina razgovarati o osnivanju zajedničke kompanije koja bi proizvodila i prodavala iranski plin, saopćio je ruski plinski gigant Gazprom.

U saopćenju za štampu se navodi da bi se te tri države mogle udružiti i zajedno razvijati najveće svjetsko nalazište plina – Južni Pars u Iranu, na čijem razvoju u više faza već rade Iran i svjetski energetski giganti, prenio je Reuters.

"Na sastanku u katarskom gradu Dohi učesnici sastanka razmatrat će istraživanje, proizvodnju, preradu i isporuku prirodnog plina, uključujući LNG (tečni prirodni plin)", saopćio je Gazprom ne navodeći detalje.

Rusija, Iran i Katar, koji po veličinama rezervi plina u svijetu zauzimaju prvo, drugo i treće mjesto, dogovorili su na sastanku u Teheranu prošlog mjeseca da unaprijede međusobnu saradnju.

Po okončanju toga sastanka Iran je objavio da postoji konsenzus o osnivanju udruženja za plin sličnog Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), što je kritizirala Evropska unija, koja se protivi postojanju bilo kakve grupe koja bi se ponašala kao kartel.