Svijet
0

Rusija i Ukrajina pristale na nastavak pregovora o snadbijevanju gasom

FENA
Ruski i ukrajinski zvaničnici u utorak su se dogovorili da nastave pregovore u cilju rješavanja spora oko cijena prirodnog gasa čije je posljedice osjetio čitav kontinent.

Portparol Gazproma, ruskog državnog monopoliste, izjavio je kako su zvaničnici već na putu ka Moskvi. Sergej Kuprijanov nije konkretizovao ko će učestvovati na pregovorima, ali je kazao da će oni biti "na dovoljno visokom nivou", javio je AP.

Rusija je u nedjelju prekinula snabdijevanje gasom Ukrajine nakon što je ta zemlja odbila njen zahtijev za četverostrukim povećanjem cijena. Gazprom je saopćio kako će nastaviti slati pune količine gasa ostalim evropskim potrošačima koji dobijaju gas preko gasovoda koji prolazi kroz Ukrajinu.

Evropske zemlje, ipak, javile su o nestašicama gasa. Gazprom tvrdi kako je do tih nestašica došlo jer Ukrajina krade gas namijenjen Evropi, što ukrajinski zvaničnici negiraju.

Gazprom je u ponedjeljak objavio kako je povećao obim ispumpanog gasa u transukrajinski gasovod kako bi obeštetio evropske zemlje za količine gasa koje nisu dobili. Evropske zemlje u utorak su javile kako se snabdijevanje gasom vratilo u normalu.