Svijet
0

Rusija i Turska za jačanje sigurnosti na Kavkazu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je u petak očekivanje da će u stvaranju sigurnosti na Kavkazu imati u Turskoj strateškog partnera i pozdravio iznesene turske inicijative, uključujući platformu o stabilnosti i saradnji zemalja na Kavkazu koju je predložila Ankara i koja bi pomogla u rješavanju "zamrznutih sukoba" u regiji, javili su ruski mediji.

Platformu je tokom posjete Rusiji inicirao 13. augusta turski premijer Recep Tayyip Erdogan i ona podrazumijeva zajedničke napore i saradnju Rusije, Turske, Azerbejdžana, Gruzije i Armenije, koja bi trebalo da spriječi konflikte u regiji.

Nakon susreta s turskim predsjednikom Abdullahom Gülom, koji je u četvrtak doputovao u Moskvu u prvu posjetu Rusiji, Medvedev je rekao da su dvije zemlje prirodno zainteresirane za jačanje sigurnosti kavkaske regije i da vidi mogućnost doprinosa rješavanju ekonomskih, saobraćajnih i energetskih problema u regiji.

U zajedničkoj deklaraciji o kretanju ka novoj fazi odnosa i daljnjem jačanju prijateljstva i partnerstva, koju su u Moskvi potpisala dva predsjednika, navedeno je da je neophodno donošenje efikasnih mjera radi rješavanja "zamrznutih sukoba“.

Medvedev je kazao da Rusija i Turska namjeravaju stimulirati uzajamne investicije i doprinijeti realizaciji velikih zajedničkih projekata, među kojima i energetske.

"U naše ekonomske odnose založen je veoma moćan temelj - to su takvi projekti kao što je Plavi potok, sarađujemo i u drugim oblastima, kao što je elektro i nuklearna energija, u oblasti industrije“, rekao je predsjednik Rusije na početku susreta, a u deklaraciji je izražena namjera da se energetska saradnja razvija.

"Energetska sfera u rusko-turskim odnosima ima strateški važan značaj“, istaknuto je u dokumentu, a ministar energetike Rusije Sergej Šmatko saopćio je poslije sastanka Medvedeva i Güla da su se Rusija i Turska dogovorile o isporukama električne energije za 15 godina i da je vrijednost ugovora 60 milijardi dolara.

Uoči posjete Gül je ruskim medijima rekao da se trenutno u fazi ekspertne analize nalazi projekt Plavi potok 2, koji bi omogućio "isporuke ruskog gasa preko Turske u južnom pravcu“.

Ruski dnevnik Nezavisimaja gazeta piše da bi Rusija željela uvećati isporuke gasa u Evropu preko Turske, a da Turska hoće povećati prihode od tranzita, ali se poslije rusko-ukrajinskog gasnog spora pribojava prevelike zavisnosti u energentima od Rusije.

Taj list navodi mišljenje energetskog analitičara kompanije IHS Global Insight da bi Turska htjela da cjevovod Južni tok iz Rusije prođe preko njene teritorije ali da želi i ralizaciju projekta Nabucco, čija maršruta treba da mimoiđe Rusiju.

Medvedev je nakon susreta s turskim kolegom kazao da je obim robne razmjene prošle godine premašio 34 milijarde dolara, a da je posljednjih godina on povećan za 35 puta. Turski predsjednik je izrazio očekivanje da će on uskoro dostići i 40-50 milijardi dolara.

Izražavajući podršku ruskim investicijama u tursku privredu, Gül je također rekao da je zadovoljan visokim tempom razvoja ekonomskih veza između dvije zemlje i pregovorima koji su održani.

Turski predsjednik je rekao da su dvije zemlje „susjedne prijateljske države koje razvijaju svoje odnose na osnovu uzajamnog povjerenja“, prenosi Tanjug, i izrazio uvjerenje da će njegova posjeta označiti prelazak na kvalitativno novi nivo odnosa.

Turskog čelnika u posjeti prati velika delegacija poslovnih ljudi, ministar energetike i prirodnih resursa, kao i ministar za vanjsku trgovinu.