Prohujalo s vihorom
0

Rusija i SAD uništili oko šest tona droge u Afganistanu

FENA
Tokom četiri zajedničke specijalne operacije službi SAD-a i Rusije od decembra 2010. do februara 2011. godine u Afganistanu je uništeno blizu 1,5 tona heroina, 4,5 tona morfija i 300 kilograma opijuma, saopćio je u četvrtak direktor ruske Federalne službe za kontrolu nelegalnog prometa narkotika Viktor Ivanov.

Ivanov je kazao da su sve operacije izvedene u nekoliko naselja afganistanske pokrajine Nangarhar, gdje je 28. oktobra prošle godine provedena prva zajednička operacija SAD-a, Afganistana i Rusije.

Tada je saopćeno da je afganistanska policija uz pomoć američke vojske i informacija Rusije pronašla i uništila četiri laboratorija za proizvodnju heroina i morfija, nekoliko kilometara od granice s Pakistanom.

"Često su me pitali da li će takve operacije biti nastavljene. Evo, one su nastavljene i četiri nove operacije su već izvedene", rekao je Ivanov, prenosi Tanjug.

Dodao je da su tokom planiranja operacija Rusija i SAD surađivali s odgovarajućim službama Afganistana i Tadžikistana, preko čije teritorije prolazi znatan dio krijumčarenih narkotika.