Svijet
0

Rusija i SAD potpisali sporazum o upotrebi atomske energije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija i SAD su potpisali danas bilateralni međuvladin sporazum o miroljubivoj upotrebi atomske energije, čime je stvorena osnova za direktnu saradnju kompanija dviju zemalja u toj oblasti.

Sporazum su u Moskvi potpisali ambasador SAD William Burns i direktor ruske federalne agencije za atomsku energiju "Rosatom" Sergej Kirjenko.

Pregovori o zaključenju vodili su se odavno, a bili su prekinuti nakon što je Rusija pristala da nastavi izgradnju atomske centrale Bušer u Iranu. Pregovori su obnovljeni 2006. godine, poslije naloga koji su izdali američki i ruski predsjednik George Bush i Vladimir Putin poslije sastanka u Sankt-Peterburgu u julu te godine.

Sporazum je parafiran u julu prošle godine, ali se za potpis čekala potvrda američkih zakonodavaca sa Capitol Hilla i i odobrenje predsjednika SAD-a.

Sporazum ima okvirni karakter i utvrđuje osnovne principe saradnje u oblasti miroljubive upotrebe atomske energije. Stvorena je osnova za ukidanje ograničenja isporuka ruske nuklearne produkcije civilne namjene na američko tržište, omogućava se osnivanje zajedničkih kompanija u toj oblasti, kao i prodaju zajednički napravljenog reaktora trećim zemljama, javio je Tanjug.

Do potpisivanja sporazuma praktično nikakav nuklearni materijal nije mogao da pređe granicu dvije zemlje, rekao je Kirijenko poslije potpisivanja sporazuma, dodajući da se sada otvaraju velike mogućnosti ali istovremeno uz veliku odgovornost.