Vladimir Putin
0

"Rusija i Kina su strateški partneri"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija i Kina posljednjih godina postale su zaista strateški partneri u punom smislu te riječi, izjavio je u utorak u Pekingu ruski premijer Vladimir Putin, dodajući da su trgovinski i ekonomski odnosi izdržali iskušenja krize.

"Bez obzira na to što je još situacija na svjetskim tržištima komplicirana, odnosi imaju dobar potencijal za kvalitativni porast", rekao je Putin, koji se u glavnom gradu Kine susreo s kolegom Wenom Jiabaom.

Ruski premijer je istaknuo da se saradnja dviju zemalja provodi i u oblasti politike na međunarodnoj sceni i u oblasti vojno-tehničke saradnje i ekonomije.

Kao posebno značajan Putin je naveo sporazum Rusije i Kine o uzajamnom informiranju o lansiranju balističkih raketa i svemirskih raketa-nosača, potpisan u utorak, jer on jača uzajamno povjerenje.

U Pekingu je Putin na svečanosti obilježavanja 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa rekao da je bivši Sovjetski savez prvi priznao "Novu Kinu" i da je time umnogome određen karakter daljnjeg razvoja odnosa Rusije i Kine.

"Nikada nećemo zaboraviti našu zajedničku borbu protiv agresora u godinama Drugoga svjetskog rata i blisku i plodonosnu saradnju u poslijeratnim godinama", istaknuo je ruski premijer.

Prema Putinovim riječima, saradnja dviju zemalja u regionalnim i međunarodnim pitanjima je važan faktor za građenje pravednoga i skladnog svjetskog poretka, zasnovanog na multipolarnosti i uzajamnom uvažavanju interesa.

Nakon 14. susreta Putina i Jiabaoa, potpisan je niz sporazuma, kao i kominike.

Potpisani su sporazumi o osnivanju kulturnih centara, memorandum o razvoju brzog željezničkog saobraćaja u Rusiji, o saradnji u modernizaciji carinjenja i kontrole, program saradnje u oblasti svemirskih istraživanja za period od 2010. do 2012. godine, javio je Itar-Tass, a prenio Tanjug.

Tokom službene posjete potpisan je i sporazum između "Gazrpoma" i Kineske nacionalne korporacije za naftu i plin o osnovnim uvjetima za isporuku prirodnog plina iz Rusije u Kinu.